News

Сделките с жилища са се повишили с 10% към края на октомври

date added 21.12.2017

Сделките с жилищни имоти са се повишили с 10% до края на октомври, показва анализ на агенцията за недвижими имоти “Имотека”, пише Дневник. Пазарът остава стабилен, а цените са се увеличили незначително спрямо предишната година.

Според данните на агенцията 70% от сделките за периода са сключени за двустайни и тристайни апартаменти, а интересът към определени квартали (южните райони, жк “Младост”) остава непроменен от няколко години. Центърът също е сред предпочитаните локации, но предлагането е силно ограничено и ако се появи оферта, имотът се купува в рамките на месец. Над половината от сделките са сключени в ценовия диапазон между 800 и 1000 евро на кв.м. От агенцията споделят, че цената на имота вече не е толкова водещ критерий, колкото условията за живот в района.

Макар че пазарната лихва за ипотечен заем достигна рекордно ниските от 2007 г. насам 3.87% през октомври т.г., едва половината купувачи в сделките, сключени от агенцията, са изтеглили кредит, а много малко са случаите, в които кредитът е за цялата стойност на имота. Според Люба Атанасова, изпълнителен директор на “Имотека”, тази година инвеститорите предлагат по-висококачествени жилищни имоти и поемат по-малко рискове в сравнение с периода, предшестващ кризата. Затова агенцията не очаква трусове в пазара на жилища през следващата година.

Липсата на инфраструктура в повечето южни квартали, както и бавното подобряване на градската среда в центъра са факторите, които се отразяват неблагоприятно върху пазара, според наблюденията на Люба Атанасова. Тя споделя, че в столицата все още има ниши както при районите (северните квартали на София), така и в сегментите (ново строителство на цена под 900 евро на кв.м.).

“Годината е нормална за жилищния пазар в столицата и няма изненади. За 2018 г. очакваме да се запази същата тенденция”, обобщава изпълнителният директор на “Имотека”.

Източник: http://stroimedia.bg

PROPERTIES BY TYPE

QUICK SEARCH

HIGHLIGHTS

PROPERTIES BY LOCATION

BY SELLING PRICES

CITIES AND RESORTS

Need help? Have questions?

Contact our brokers for more information and the best deal.

Compare properties

Donatex Logo

 

Compare (0)