News

Затворените комплекси се обособяват като отделен сегмент на пазара на недвижими имоти

date added 10.10.2017

Затворените комплекси вече не са само тенденция, а се обособяват като отделен сегмент на пазара на недвижими имоти. Увеличава се броят на купувачите, които търсят жилища единствено в комплекси от затворен тип. Това обикновено са млади семейства с деца, при които средата и сигурността са от особено значение. Това посочват от консултантската компания Имотека.

“Хората искат да подобрят начина си на живот, а затворените комплекси осигуряват по-добра среда за живеене. Клиентите държат пространството около сградата, която обитават да бъде добре поддържано и да разполага с различни удобства като спортни и детски площадки“, казва Любомирка Атанасова, изпълнителен директор на Имотека.

От компанията отчитат, че се повишава взискателността на клиентите към предлаганите имоти. Трите най-важни критерия по които избират жилище са сигурността, заобикалящата среда и социалното обкръжение. На първо място почти половината от купувачите поставят безопасната среда като най-важен фактор при избор на жилище. Затова предпочитат имотът им да се намира в затворен комплекс с контролиран достъп и видеонаблюдение.

“Търсената сигурност се изразява не само по отношение на охраната на собствеността, но и в спокойствието при отглеждането на децата. Социалното обкръжение, което съседите създават, е важен критерий за избор на средата.“, коментира Любомирка Атанасова.

Близо 30% от клиентите разчитат на доброто качество на строителството и запазената околна среда.  Предпочитани са градските жилища, които осигуряват контакт с природата чрез вътрешен двор или се намират в близост до природни забележителности.

„Купувачите искат заобикалящата среда да отговаря на качеството и стандарта им на живот. Затова не може да се прави компромис с външния вид на сградата и пространството около нея.“, уточни Атанасова. По думите й организацията на етажната собственост става все по-важен фактор при процеса на покупка на жилище. Клиентите искат да опознаят бъдещите си съседи и да се проверят как се осъществява управлението на сградата.

„Комплексните услуги по управление и поддръжка на имотите задоволяват нуждите на живущите и им спестяват допълнителни грижи по собствеността им. Правилното стопанисване на сградата дава добавена стойност на имотите, а това повишава ликвидността им, когато са купени с цел инвестиция.“, посочи Теодора Стоева, консултант в Имотека. „По този начин собствениците, които живеят извън града са много по-спокойни за имотите си, а потенциалните наематели не са ангажирани с грижите за общите части.“

За повече информация: http://stroimedia.bg

PROPERTIES BY TYPE

QUICK SEARCH

HIGHLIGHTS

PROPERTIES BY LOCATION

BY SELLING PRICES

CITIES AND RESORTS

Need help? Have questions?

Contact our brokers for more information and the best deal.

Compare properties

Donatex Logo

 

Compare (0)