News

2017 е рекордна година за сделки с търговски площи

date added 19.09.2017

Със сделки за над 400 млн. евро само за първите осем месеца 2017 се очертава като рекордна година за инвестиции в търговски площи, показват данните на консултантската компания за бизнес имоти Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България, съобщава infostock.bg.

До момента се е сменила или приключва смяната на собствеността на пет големи шопинг центъра, а до края на годината се очакват още сделки в този сегмент. Ако всички те бъдат завършени, общата стойност на транзакциите в ритейл сегмента ще надхвърли 520 млн. евро, а на целия пазар ще надмине 900 млн. евро.

С този резултат 2017 изпреварва предкризисната 2008, когато със сделките за The Mall, City Center Sofia и други проекти обемът на пазара на търговски площи достигна 345 млн. евро.

„Тази година имаме изключително силен инвестиционен пазар, движен основно от транзакциите в ритейл сегмента. Макар че очакваме и големи сделки с офис сгради, нашата прогноза е, че търговските площи ще останат водещи”, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Cushman & Wakefield Forton.

Според нея България не прави изключение от общата тенденция в Централна и Източна Европа, където придобиванията на търговски центрове са най-силният двигател на инвестиционните пазари тази година.

„Основната причина за повишения инвеститорски интерес у нас са ръстът на икономиката и потреблението, които водят до по-високи обороти на търговците и съответно на наемите”, допълни Михаела Лашова.

Тези положителни тенденции се подкрепят и от ограниченото строителство на нови площи. Това помага на работещите проекти да затвърдят позициите си на пазара и увеличава привлекателността им за инвеститорите.

Интерес за придобивания има основно от фондове и компании, които изграждат портфолио от активи в региона и нашата страна е сред целевите им пазари.

Източник: http://stroimedia.bg

PROPERTIES BY TYPE

QUICK SEARCH

HIGHLIGHTS

PROPERTIES BY LOCATION

BY SELLING PRICES

CITIES AND RESORTS

Need help? Have questions?

Contact our brokers for more information and the best deal.

Compare properties

Donatex Logo

 

Compare (0)