News

България е пета по ръст на строителството в ЕС през октомври

date added 13.01.2018

България се нарежда на пето място по темпо на растеж на строителството сред останалите страни-членки на Европейския съюз (ЕС) през октомври, показват данни на Евростат.

Строителството в нашата страна отбеляза през октомври ръст с 1,8% спрямо предходния месец, когато се  сви с 0,3 на сто. На годишна база темпото на растеж на производството в строителния  сектор на нашата страна се ускори до 10,1% от  6,1% през септември.

Строителството в ЕС се понижи през октомври с 0,7% спрямо септември, когато се сви с 0,2 на сто, като това представлява влошаване на производството в строителния сектор за трети пореден месец. В същото време строителството в  еврозоната се сви с 0,4% след растеж с 0,1% през предходния месец.

На годишна база строителството в еврозоната и в ЕС забави темпото си  на растеж през октомври до 2,0% съответно от 3,5% и от 2,9% през септември.

През октомври най-силен ръст на строителството на месечна база е отчетен в Словения (с 8,5%), Унгария (с 5,9%), Словакия (с 5,7%), Чешка република (с 2,9%) и България (с 1,8%), докато най-солидно понижение е регистрирано в Швеция (с 2,1%), Обединеното кралство (с 1,6%), Германия (с 1,3%) и Румъния (с 1,3%).

Лидер при експанзията в строителния сектор на годишна база е Унгария (с 38,1%), следвана от Словения (с 29,5%) и Полша (с 18,0%), докато най-солидно влошаване на строителството е отчетно в Румъния  (с 14,3%), следвана от Испания (с 1,2%).

Източник: http://stroimedia.bg

PROPERTIES BY TYPE

QUICK SEARCH

HIGHLIGHTS

PROPERTIES BY LOCATION

BY SELLING PRICES

CITIES AND RESORTS

Need help? Have questions?

Contact our brokers for more information and the best deal.

Compare properties

Donatex Logo

 

Compare (0)