News

Ръст в броя на покупките/наемите на имотите в зимните курорти

date added 21.12.2017

Тази година маркира началото на нов етап в сделките с ваканционни имоти в ски курортите, обобщиха участниците в първата дискусия, организирана от сайта Imoti.net в Банско.

След 10 години спад в районите Банско, Пампорово и Боровец е регистриран ръст в броя на покупките/наемите, който варира между 5% и 30%, съобщи Полина Стойкова от агенция „Бългериън пропъртис“. През изминалите 9 месеца сделките, регистрирани в община Самоков, са нараснали с 5%, в община Смолян – с 18%, а в община Разлог – с близо 30%. Отчита се интерес към имоти и в самия град Разлог, но там предлагането е много ограничено.

„Ски курортите започват да се припознават като места за целогодишен туризъм, но което се дължи и повишеният интерес към покупка или дългосрочен наем на имот там“, коментира мениджърът на агенцията Снежана Стойчева.

В момента може да се купи добър имот в Банско за около 25 000 евро, коментираха брокерите. Средната цена на квадратен метър в курортния град е 360 евро, като тя е за имоти в комплексите с добър мениджмънт. По-нискокачествени имоти обаче, без целогодишна поддържка, могат да се намерят на доста по-ниска цена. Интересна тенденция е, че повечето сделки в Банско се осъществяват със свободни средства, а не с ипотечни кредити.

В близкия до Банско град Благоевград цените са между 500 и 600 евро на квадрат.

В Пампорово имотите също се продават на цена около 360 евро на квадрат, а в Боровец са традиционно по-скъпи – около 600 евро на квадрат. В близкия до столицата курорт няма предлагане, което обуславя и постоянната висока цена.

Банско е единственият ски курорт, доминиран от чужденци купувачи – над 60%, докато в Пампорово и Боровец имоти притежават предимно българи. Те са предимно на средна възраст, българи, които работят в чужбина, както и български пенсионери, които се ориентират да живеят в планински курорт.

Новите клиенти на пазара на имоти в Банско от година и половина насам са дигиталните номади, които се установяват в най-новото споделено работно пространство Coworking Bansko за предприемачи и хора със свободни професии от България и чужбина. Част от тях наемат имоти дългосрочно, други искат и да купят. Агенциите отчетоха, че дигиталните номади са клиенти с нисък бюджет, но са привлечени от ниските данъци, високоскоростния интернет, красивата природа и възможностите за балнеолечение.

Източник: http://stroimedia.bg

PROPERTIES BY TYPE

QUICK SEARCH

HIGHLIGHTS

PROPERTIES BY LOCATION

BY SELLING PRICES

CITIES AND RESORTS

Need help? Have questions?

Contact our brokers for more information and the best deal.

Compare properties

Donatex Logo

 

Compare (0)