Новини

Ръст на покупките на ваканционни имоти с кредит

дата на публикуване 02.11.2018

Осезаемо увеличение на сделките с ваканционни имоти, осъществени чрез външно финансиране, се наблюдава през 2018 г. Това показва анализът на Green Life Development & Resorts за годината. Този тип покупки вече достигат почти 20%. За сравнение, през изминалата година сделките с банково участие представляват единични случаи.

“Ако през 2017 г. българските клиенти разчитаха предимно на собствени средства при покупката на ваканционни имоти, то през настоящата година отчитаме засилен интерес към сделките с кредит. Това са предимно хора, които не разполагат със спестявания, но имат високи и стабилни доходи, което им дава увереност за покупката”, коментира Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life Development & Resorts и допълва: “Голяма част от тях вече притежават собствено градско жилище и търсят да закупят ваканционен имот в отговор на стабилния си социален статус и желание за повишаване качеството на живот.”

По думите му делът на покупките с кредит би се нараснал още ако се увеличи предлагането на ваканционни имоти във вече завършени сгради, заради особеностите при ипотеки преди издаден Акт 16. Това обаче не оказва влияние върху потребителските кредити, използвани за финансиране на част от покупката.

“Немалка част от купувачите са готови да изчакат завършването на сградите и се насочват към проекти в строеж. Това им позволява по-голям избор от имоти, както и възможността да покрият всичките си потребности и нужди – предпочитан етаж, гледка. Не се притесняват да сключват сделки преди Акт 16, като разчитат на утвърдени и проверени инвеститори”, казва Теофил Петров. По данни на компанията близо 50% от проектите се реализират още в етап на строителство.

Кои са българските купувачи

Българите все по-уверено утвърждават позициите си на пазара на ваканционни имоти. В Созопол те представляват 34%, руските купувачи са 30%, а сделките с граждани от Украйна са 17%.

Родните клиенти могат да се разделят на две основни групи, уточняват от компанията.

“Профилът на клиентите в Созопол се запазва сходен с 2017 – хора от средния и висшия мениджмънт, обикновено семейства с деца. Вече разполагат с едно или повече собствени градски жилища и търсят класически ваканционни имоти”, казва Екатерина Желяпова, търговски директор Green Life Development и пояснява:“Този тип купувачи са склонни да платят по-висока цена, за да получат продукт по-високо качество. И не желаят да правят компромиси с характеристиките на имотите. От съществено значение са качествата на жилището – хубава гледка, добро разположение и локация.”

За повече информация: http://stroimedia.bg

ВИЕ ТЪРСИТЕ ?

БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

НАЙ–ТЪРСЕНИТЕ ИМОТИ

ПО МЕСТОНАХОЖДЕНИЕ

ТЪРСЕНЕ ПО ЦЕНА

ТЪРСЕНЕ ПО ГРАДОВЕ

Имате въпроси или нужда от помощ?

Свържете се с нашите брокери, които ще Ви помогнат да намерите най-добрата оферта за Вас.

Сравняване на имоти

Donatex Logo

 

Сравни (0)