Новости

Близо 900 хил. дка земеделска земя са обявени за продажба в страната

дата публикации 28.11.2018

Близо 900 хил. дка земеделска земя са обявени за продажба в страната. Това стана ясно от обобщени данни на брокерите на недвижими имоти. Броят на собствениците, които искат да сключат сделка за притежаваната от тях земя, надхвърля 58 хил. души. Традиционно сделките с поземлени имоти се увеличават в последните седмици на годината и на пазара излизат много нови земеделски земи, твърдят експертите в бранша. Собствениците на земи, които са решили да продават, бързат да приключат сделките преди коледните и новогодишни празници. Една от причините е изтичането на годишните данъчни оценки.

Отлагането на сделката за след празниците ще причини неудобства на собствениците, които са решили да продават земята си, тъй като ще се наложи изкарването на нова данъчна оценка за следващата година от служба „Местни данъци и такси” в съответната община. Нотариуси предупредиха, че ще спрат изповядването на сделки още в средата на декември, заради многото почивни дни около коледните и новогодишни празници.

Най-честата причина продажба на земеделски имоти продължава да е необходимостта от свежи пари за посрещане на непредвидени плащания. Настъпването на коледните и новогодишни празници е свързано с доста повече разходи от обикновено и продажбата на имот е вариант за собствениците да покрият разходите си. Голяма част от продавачите използват средствата от продажбата за покупка на друг имот, за лечение или други спешни нужди. Собствениците прибягват до продажба на земи като алтернатива на тегленето на кредити, тъй като процедурата е доста по-опростена и бърза, сочат проучванията на „Агрион”.

Съществен е и делът на притежателите, които са решили да продават, тъй като не обработват парцелите си. По-голямата част от тях нямат възможност самостоятелно да се грижат за земите си или не се интересуват от земеделие и за това оставят нивите си да пустеят.

Според проучването собственици на земеделски земи са предимно хора над 55 г., като размера на притежаваната от тях земя е средно около 20 дка, които обаче са разхвърлени в различни землища. В повечето случаи парцелите са раздробени на малки части от наследници и за тях често се водят съдебни спорове.

Анализът на „Агрион” показва, че най-важните фактори избора на купувач са сигурността на сделката и бързото й реализиране. Повечето собственици на земя предпочитат потенциалния купувач да е българска компания, която е доказала във времето, че е добър стопанин и партньор и се грижи за земите, които управлява.

Източник: http://stroimedia.bg

ВЫ ИЩИТЕ ?

БЫСТРЫЙ ПОИСК

САМАЯ ПОПУЛЯРНАЯ НЕДВИЖИМОСТь

ПО МЕСТОНАХОЖДЕНИЮ

ПОИСК ПО ЦЕНЕ

ПОИСК ПО ГОРОДАМ

У Вас есть вопросы или Вам необходима помощ?

Свяжитесь с нашими брокерами, которые помогут вам найти наилучшее для вас предложение

Сравнение объектов

Donatex Logo

 

Сравнить (0)