News

Цените на жилищните имоти на национално ниво забавят темпа си на растеж

date added 02.09.2019

Цените на жилищните имоти на национално ниво забавят темпа си на растеж през 2019 г., но все още се наблюдава ръст. Това сочи анализ на екип на Райфайзенбанк, изготвен съвместно с партньора Bulgarian Properties, на база индексите PSPI.

„През първото полугодие на тази година тенденцията на постоянен темп на растеж на цените на имотите се обръща след достигнатите пикови стойности през 2018 г.“, коментира Георги Георгиев, началник отдел „Управление на обезпеченията“ в Райфайзенбанк. „През 2018 г. се постигна рекорден годишен растеж от 7.2% средно за страната и приблизително 20% от 2015 г. насам, когато цените на имотите започнаха да растат за първи път след кризата. През първото шестмесечие на 2019 г. цените на национално ниво се увеличават с 6.5% на годишна база, като очакванията ни са темпът на растеж да продължи да се забавя през следващите няколко години“, допълни Георгиев.

Според анализа на Райфайзенбанк и данните от индексите PSPI, средната цена на кв. м. жилищна площ в София през първото полугодие на тази година достига 1117 евро, спрямо 1105 евро през 2018 г. (натрупан ръст от 62% спрямо 2013 г.). Пловдив също бележи значителен ръст през последните три години (общо 33%), като в града има значителен брой нови и строящи се проекти. Средната цена на кв. м. в Пловдив през 2019 г. достига 765 евро. Варна е градът, в който цените на имотите се променят най-плавно – към края на полугодието цената на кв. м. е 837 евро. (+7.6% общ растеж за последните три години). В Бургас цените на имотите отчитат растеж от 19.5% от 2016 г. насам, като цената на кв. м. през тази година достига 863 евро.

„Еуфорията се разпростира и към по-малки градове – Русе, Ст. Загора, Плевен, Враца, като в големите областни градове все по-често наблюдаваме сделки на зелено, далеч преди достигане на етап груб строеж“, казва Георгиев. Според него повечето от новите проекти са с добро качество, локация, план за развитие и реализация.

В София броят на продажбите на жилища бележи годишен ръст от 4.4% през второто тримесечие на тази година. Вписаните сделки са над 7600, а 2600 жилищни проекта са в етап на изграждане. Вписаните ипотеки бележат спад от около 20% спрямо същия период на 2018 г. Най-търсеният имот остава двустайното жилище – 42% от сделките, като основната причина е покупката на ново или първо жилище, сочи още анализът на Райфайзенбанк.
„Въпреки значителния растеж на цените на жилищата, приликите с балона отпреди кризата са незначителни. Коефициентът на достъпност (кв. м., който може да се купи с една средна заплата) сега е 1.23 за София като най-динамичен пазар и 0.84 среден коефициент за достъпност на национално ниво. За сравнение същия коефициент за София е 3.43 през 2008 г.“, завършва Георгиев.

Източник: http://stroimedia.bg

PROPERTIES BY TYPE

QUICK SEARCH

HIGHLIGHTS

PROPERTIES BY LOCATION

BY SELLING PRICES

CITIES AND RESORTS

Need help? Have questions?

Contact our brokers for more information and the best deal.

Compare properties

Donatex Logo

 

Compare (0)