Новости

Пазарът на наеми в София най-привлекателен в Европа

дата публикации 24.02.2018

Наемите на апартаментите се покачиха драстично през последните няколко години. Те отразяват повишаването на продажните цени, но все пак разликата ни се вижда притеснителна, когато сме наематели. Истината обаче е, че в София цените за наем са най-ниски в сравнение с цяла Европа, обобщават от агенцията за недвижими имоти „ПРОИМОТИ”, пише infostock.bg.

София е 15-ят по големина град в Европейския съюз и от 37 европейски градове, участвали в независимо проучване, е на последно място по среден месечен брутен наем. Източникът не предоставя допълнителни спецификации за квадратура, обзавеждане и локация на жилищата в извадката, които са най- важни за ценообразуването на наема, но отчита, че най-скъпите квартири са в столицата на Обединеното кралство.

Лондончани плащат приблизително 2360 щатски долара (2911 евро) месечно. На второ място в класацията е Люксембург, като жителите там плащат около 2130 долара (1727 евро) за наем. В другия край на подреждането е София, където цените са средно около 400 долара (494 евро) на месец.

Проучването е интересно, но не дава ясна представа за това какво жилище можем да наемем за парите си, затова агенция „ПРОИМОТИ” направи свое проучване с по-подробни данни и сравни цените в столиците и от Източна Европа. В тяхната извадка са включени само обзаведени апартаменти в централните части на градовете.

В Лондон цената на обзаведено студио в широк център започва от 1040 паунда (около 917 евро) на месец. Двустайните жилища се предлагат от 1250 паунда (около 1418 евро) нагоре, а тристайните от 1345 паунда (около 1186 евро) месечно. Успокоението за наемателите там е, че в обявените цени влизат сметките за ток, вода и газ.

В Берлин и Виена стаи от вече нает имот се предлагат на цени от 600 евро, въпреки неудобството да съжителстваш с непознат. Двустайните апартаменти без балкон и климатик се наемат на цени от 980 евро, а тристайните – 1600 евро.

В Париж цените на наемите са подобни на тези в Берлин и Виена, с изключение на двустайните жилища, които вървят по 1300 евро месечно.

В Атина да наемеш обзаведено студио струва 700 евро, за двустаен трябва да платиш 900 евро, а за тристаен апартамент – 1300 евро.

В Турция имотите са доста по-просторни и са с почти двойна квадратура. Цените им стартират от 650 евро за двустаен и 1000 евро за тристаен апартамент в Анкара.

В Киев се намират двустайни апартаменти на цена около 18000 UAH (536 евро) и тристайни на 287000 UAH (860 евро).

В столиците на Македония и Албания наемите са по-изгодни. Двустайните жилища в Скопие започват от 500 евро, а тристайните от 950 евро. В Тирана апартамент с една спалня може да се намери и за 350 евро, а с две спални – за 500 евро.

В София пазарът за недвижими имоти е динамичен и конкурентен. Противно на всеобщото мнение наемите у нас са изгодни и съотношението цена-качество е в полза на наемателя.

За покупка на жилище се изисква кандидатът за кредит да отговаря на редица изисквания, да има самоучастие в покупката с първоначална сума и да покрива месечните си вноски, които приблизително са в размер на един месечен наем. Брокерите на недвижими имоти от своя страна се стараят да поддържат цените на жилищата ниски и да предлагат богат избор от оферти.

В заключение от “ПРОИМОТИ” обобщават, че след направеното проучване пазарът на наеми в София изглежда още по-привлекателен.

Източник: http://stroimedia.bg

ВЫ ИЩИТЕ ?

БЫСТРЫЙ ПОИСК

САМАЯ ПОПУЛЯРНАЯ НЕДВИЖИМОСТь

ПО МЕСТОНАХОЖДЕНИЮ

ПОИСК ПО ЦЕНЕ

ПОИСК ПО ГОРОДАМ

У Вас есть вопросы или Вам необходима помощ?

Свяжитесь с нашими брокерами, которые помогут вам найти наилучшее для вас предложение

Сравнение объектов

Donatex Logo

 

Сравнить (0)