Новости

Българи и руснаци с равен дял на пазара на ваканционни имоти у нас

дата публикации 21.12.2017

Процентът на българите, сключили сделка с ваканционен имот през 2017 г., значително се приближава до делът на клиентите от Русия. Това показва анализът на Green Life Development & Resortsза годината. Традиционно активните руски купувачи отстъпват място пред родните клиенти, при които се наблюдава по-сериозен ръст на сделките през последните 1-2 години.Според данните на компанията българските купувачи вече представляват 35%, а делът на руските граждани е 36%.

„Можем да твърдим, че местният пазар вече е устойчив, а не временно активизиран за сметка на руския. Покупката на имот на морето привлича домакинствата със средни към високи доходи, за които покупката на жилище от типа втори дом е въпрос и на социален и обществен статус, част от един нов, все по-устойчив начин на живот.“, коментира Теофил Петров, изпълнителен директор на GreenLifeDevelopment.

Кои са българските купувачи

Клиентите от Българияса представители на две основни групи, посочват от компанията. Купувачите, които избират Созопол, са предимно семейства с деца, които търсят класически ваканционни имоти заради комфорта и удобството да отсядат в свой собствен дом на морето.

„Притежанието на собствено жилище на морето все повече се свързва с качеството и стандарта на живот на хората. У нас традиционно покупката на имот се приемакато символ на просперитет, но вече ставаме свидетели и на изграждането на българска култура за инвестиция във ваканционни имоти.“, посочва Екатерина Желяпова, търговски директор в GreenLifeDevelopment. „През 2017 г. наблюдаваме леко покачване на средните бюджети за покупка – сумите, които предвиждатсънародниците ни са между €55 000 и €60 000.“

Другият тип родни купувачи са българи, живеещи в чужбина.Те избират крайморските градовекато Поморие, където могат да използват имота си целогодишно. Клиентите там обикновено са по-възрастни и купуват единствено за собствено ползване, съчетавайки морската почивкаспосещението на балнеологични центрове.

„Това са хора, коитоса работили по над 15 години в различни европейски страни и днес търсят сигурно вложение на спестените средства в едно с добавената стойност на възможността да се установят трайно след време. Затова е важно за изберат имот, който позволява целогодишно обитаване и предпочитат Поморие, където има необходимите условия за това, а и самият летен сезон е по-дълъг.“, уточни Желяпова. По думите й клиентите на имоти в Поморие отделят около €35 000.

Какво се случва с руските клиенти

През настоящата година рублата запазва стабилни нива и нови спадове не се очакват. Това дава допълнително спокойствие и увереност на руските клиенти, при коитопритесненията около геополитическата обстановка вече са почти изчезнали.

„Няма особено изменение в профила на купувачите и основно се търсят имоти с цел лично ползване, а не отдаване под наем.“, допълва Желяпова. „Има и клиенти, които планират покупката на втори дом в чужбина заради намеренията си трайно да напуснат страната. В тези случаи се насочват към жилища от градски тип, но разбира се с добри условия за морска почивка.“, казва още търговският директор.

Източник: http://stroimedia.bg

ВЫ ИЩИТЕ ?

БЫСТРЫЙ ПОИСК

САМАЯ ПОПУЛЯРНАЯ НЕДВИЖИМОСТь

ПО МЕСТОНАХОЖДЕНИЮ

ПОИСК ПО ЦЕНЕ

ПОИСК ПО ГОРОДАМ

У Вас есть вопросы или Вам необходима помощ?

Свяжитесь с нашими брокерами, которые помогут вам найти наилучшее для вас предложение

Сравнение объектов

Donatex Logo

 

Сравнить (0)