Новини

Сделките с жилища са се повишили с 10% към края на октомври

дата на публикуване 21.12.2017

Сделките с жилищни имоти са се повишили с 10% до края на октомври, показва анализ на агенцията за недвижими имоти “Имотека”, пише Дневник. Пазарът остава стабилен, а цените са се увеличили незначително спрямо предишната година.

Според данните на агенцията 70% от сделките за периода са сключени за двустайни и тристайни апартаменти, а интересът към определени квартали (южните райони, жк “Младост”) остава непроменен от няколко години. Центърът също е сред предпочитаните локации, но предлагането е силно ограничено и ако се появи оферта, имотът се купува в рамките на месец. Над половината от сделките са сключени в ценовия диапазон между 800 и 1000 евро на кв.м. От агенцията споделят, че цената на имота вече не е толкова водещ критерий, колкото условията за живот в района.

Макар че пазарната лихва за ипотечен заем достигна рекордно ниските от 2007 г. насам 3.87% през октомври т.г., едва половината купувачи в сделките, сключени от агенцията, са изтеглили кредит, а много малко са случаите, в които кредитът е за цялата стойност на имота. Според Люба Атанасова, изпълнителен директор на “Имотека”, тази година инвеститорите предлагат по-висококачествени жилищни имоти и поемат по-малко рискове в сравнение с периода, предшестващ кризата. Затова агенцията не очаква трусове в пазара на жилища през следващата година.

Липсата на инфраструктура в повечето южни квартали, както и бавното подобряване на градската среда в центъра са факторите, които се отразяват неблагоприятно върху пазара, според наблюденията на Люба Атанасова. Тя споделя, че в столицата все още има ниши както при районите (северните квартали на София), така и в сегментите (ново строителство на цена под 900 евро на кв.м.).

“Годината е нормална за жилищния пазар в столицата и няма изненади. За 2018 г. очакваме да се запази същата тенденция”, обобщава изпълнителният директор на “Имотека”.

Източник: http://stroimedia.bg

ВИЕ ТЪРСИТЕ ?

БЪРЗО ТЪРСЕНЕ

НАЙ–ТЪРСЕНИТЕ ИМОТИ

ПО МЕСТОНАХОЖДЕНИЕ

ТЪРСЕНЕ ПО ЦЕНА

ТЪРСЕНЕ ПО ГРАДОВЕ

Имате въпроси или нужда от помощ?

Свържете се с нашите брокери, които ще Ви помогнат да намерите най-добрата оферта за Вас.

Сравняване на имоти

Donatex Logo

 

Сравни (0)