News

България е на седмо място сред най-бързо поскъпващите жилищни пазари в света

date added 21.06.2018

България се задържа в топ десет на жилищните пазари с най-бърз ръст на цените в света, показва индексът за първото тримесечие на 2018 г. на консултантската компания Knight Frank, пише investor.bg.

Страната ни заема седмо място сред 57 изследвани пазара, като остава в „червената“ зона на класацията на компанията, където попадат най-бързо растящите пазари. През първите три месеца на 2018 г. цените на жилищата в България са нараснали с 9% спрямо същия период на миналата година. На тримесечна основа ръстът достига 2%. Knight Frank използва данни за България до третото тримесечие на миналата година.

В последното тримесечие на 2017 г. страната ни заемаше девето място в класацията на Knight Frank с ръст на цените на жилищата от 9% на годишна основа и с 2,2% на тримесечна основа.

Хонконг се завръща на първото място в индекса на консултантската компания за първи път от второто тримесечие на 2015 г., като средната цена на жилищата в 12-те месеца до март е нараснала с 14,9%. От първото публикуване на индекса през 2008 г. Хонконг е оглавявал класацията десет пъти, повече от която и да било друга наблюдавана територия.

Въпреки подобряването на предлагането в дългосрочен план с 96 хил. апартамента, които трябва да се появят в идните три-четири години и вероятността от увеличаване на основния лихвен процент, цените в Хонконг продължават да се ускоряват. Най-голямо е повишението на цените при малките и средните жилища, отбелязва консултантската компания.

Средиземноморският остров Малта заема второ място с ръст на цените на годишна основа от 13,6%, а топ пет допълват Исландия (13,2%) , Ирландия (12,7%) и Джърси (12,1%). Преди България се нарежда и Турция с ръст на цените от 9,5%.
Ограниченото предлагане на фона на засилващото се търсене оказват натиск върху цените на жилищата в Малта и Джърси. В Ирландия процъфтяващата икономика обяснява силния ръст на цените на жилищата. Ирландия е най-бързо растящата икономика в Европа за четвърта поредна година, като през 2017 г. брутният й вътрешен продукт е нараснал със 7,8%. Въпреки че са се повишили с 12,7% в годината до март, цените на жилищата в Ирландия остават с 21% под пика си от първото тримесечие на 2007 г.

Възстановяването на жилищните пазари в Европа тече с пълни сили, като 11 от 15-те най-силно представящи се жилищни пазара в света се намират в Европа към края на март 2018 г., отбелязва Knight Frank. Но има и изключения – Гърция (спад на цените с 0,2%), Италия (-0,3%), Норвегия (-1,1%) и Финландия (-1,3%), като те попадат сред последните десет страни в класацията.

Преди една година 18% от пазарите са отбелязали годишен ръст на цените над 10% през първото тримесечие на 2018 г., докато тази година равнището им е намаляло на 9%. Това вероятно е показател за влошаване на доверието на купувачите, тъй като преходът към по-строга валутна политика и премахването на стимулите се превръща в реалност в ключови икономики в света.

Глобалният индекс на цените на жилищата, изчисляван от Knight Frank, приключва първите три месеца на 2018 г. на равнище от 4,8%. Това е малко над нивото в края на 2017 г., когато достигна 4,6%.

Цените на жилищата са се повишили в 86% от изследваните 57 пазара от консултантската компания. Най-слабите жилищни пазари в света са Полша (ръст на цените от 0,2% на годишна основа), Мароко (без промяна на цените), Гърция (-0,2%), Саудитска Арабия (-0,2%), Италия (-0,3%), Норвегия (-1,1%), Бразилия (-1,1%), Финландия (-1,3%), Украйна (-3,9%) и Перу (-4,2%).

Северна Америка остава най-силният регион в света с ръст на цените на жилищата от 6,6%. На второ място е Азиатско-тихоокеанският регион с ръст на цените от 5,7%, а Европа е на трето място с ръст от 5,3%. Близкият изток, Латинска Америка и Африка също отчитат растеж на цените на жилищата, а Русия и ОНД са единственият регион, в който те намаляват.

Източник: http://stroimedia.bg

PROPERTIES BY TYPE

QUICK SEARCH

HIGHLIGHTS

PROPERTIES BY LOCATION

BY SELLING PRICES

CITIES AND RESORTS

Need help? Have questions?

Contact our brokers for more information and the best deal.

Compare properties

Donatex Logo

 

Compare (0)